covidmuziek.nl

covidmuziek

Rens heeft 19 nummers verzameld en (op alfabetische volgorde) weergegeven die exemplarisch zijn voor de covidtijd. (Je kan Rens kennen van punkmuziekboek GELOOF DE HYPE!, www.campagnemuziek.nl of sportzomermuziek.nl)

Bad Decisions – The Strokes (2020)

De New Yorkse band bracht dit nummer vlak voor de uitbraak van de pandemie uit. De albumtitel (The New Abnormal) en dit nummer, dat je zo kan koppelen aan de bizarre beslissingen van Donald Trump, zijn een schot in de roos in covidtijd.

Computer Love – Kraftwerk (1981)

Ondanks dat het RIVM in mei aankondigde dat we één knuffelmaatje mogen hebben, worden liefdevolle gesprekken en dates in covidtijd vooral gevoerd door te videobellen. Computers worden steeds meer gehaat, maar elkaar zien via videoverbinding wordt steeds meer gewaardeerd.

Don’t Stand So Close To Me – The Police (1980)

De samenleving leek voor maart 2020 steeds knuffeliger te worden, met alleen een handdruk maak je geen indruk, maar toen was daar de anderhalvemetersamenleving. Continu om mensen heenlopen en van afstand panisch zwaaien naar vrienden en familie, dat is effe wennen…

Fever – Black Keys (2014)

“Fever, where’d you run to?” Je vraagt je wel eens af of liedjes, in dit geval over koorts, wel zo geschikt zijn voor een breed publiek. Nou, dat wordt het vanzelf. Het was al een pakkend nummer qua melodie, nu ook nog treffend qua tekst.

Hanging On The Telephone – Blondie (1978)

Hele dagen zitten we te bellen. In het straatbeeld zie je veel wandelaars, maar vrijwel allemaal zitten ze in hun draadloze oortjes te kletsen. De belkosten stijgen dan wel, maar het is het laatste redmiddel om je nog een beetje verbonden te voelen met mensen die je niet mag zien.

Heroes – David Bowie (1977)

Hét odenummer voor zorgpersoneel. Je kan natuurlijk gaan klappen op je balkon of 1000 euro geven, maar je kan ze ook muzikaal eren. Kwam hierdoor zelfs in de top-10 van de Top 2000.

I Can’t Live in a Living Room – Red Zebra (1980)

De Belgische punkers van Red Zebra schreven veertig jaar terug al hét coronanummer. Want dat is toch echt de kern van deze crisis voor iedereen die gezond is: dat je de hele dag thuis zit. Daar zit het breed gedragen leed in de samenleving.

Iedereen is van de wereld – The Scene (1990)

Een prima reden om het oeuvre van Thé Lau af te stoffen. Er is namelijk een boel coronanationalisme: “We doen het beter dan Amerika, hoor!”. Wanneer leren we dat de wereld één is? We waren soms ook even vergeten dat de crisis begin 2020 was verergerd door ons gereis, maar in plaats daarvan blijven we naar China en Italië wijzen als veroorzakers.

I Will Survive – Gloria Gaynor (1978)

Bij Feyenoorders gaat altijd het hart wat harder kloppen als deze goaltune wordt ingezet, het liefst in de versie van Hermes House Band. In coronatijd is dit de kraakheldere opdracht. Je hoeft niks ingewikkelds te doen, gewoon blijven leven. (Ook geschikt covidnummer in deze context: Stayin’ Alive van de Beegees.)

Living In A Ghost Town – The Rolling Stones (2020)

Toen ik voor de zoveelste keer door Utrecht slenterde, realiseerde ik me dat het een spookstad was geworden (net als iedere andere stad). Ik fotografeerde de Utrechtse hotspots in een sfeerloze maar daardoor unieke ambiance. Dit Stones-nummer, dat al op de plank lag voor corona, toont perfect het gevoel van een lege stad.

Nachtzuster – Doe Maar (1983)

Laatste nummer van de a-kant van de legendarische Doe Maar-plaat 4us. Zoals de titel van de plaat al doet vermoeden, past de hele plaat bij deze tijd. Het nummer Nachtzuster al helemaal. Zie het – net als Heroes – als een ode aan het zorgpersoneel.

Samen Zijn – Willeke Alberti (1987)

Wat we het meest missen, is samen zijn. Dit nummer van Willeke Alberti, dat het gevoel van samen zijn perfect vertolkte, kreeg extra aandacht toen tijdens de finale van De Slimste Mens – bekeken door ruim 3,5 miljoen Nederlanders – dit het winnende antwoord was.

Show Me The Meaning Of Being Lonely – Backstreet Boys (1999)

Met name mensen zonder relatie worden gek van het gebrek aan sociaal contact. Millenials kwijnen ineens weg bij de muziek van vroeger, toen Backstreet Boys-posters nog boven het bed hingen en mama nog gehaktballen draaide. Had je toen maar geleerd wat het betekent om alleen te zijn.

Spent the Day in Bed – Morrissey (2017)

Iedere zoomvergadering belt er wel iemand in vanuit zijn/haar bedstee. Sommigen bekennen kleur (vaak verbannen door de partner die nou eenmaal een betere baan heeft), anderen bellen zonder camera en zeggen dan dat de WiFi brak is. Is allemaal goed.

The Show Must Go On – Queen (1991)

1 juno was dan de dag dat de horeca open ging. The show must go on, maar hoe dan? Want als je nauwelijks mag bewegen, hoe kan je dan je energie kwijt? En dus bleef “The show must go on” vooral een wens.

This House Is A Circus – Arctic Monkeys (2007)

Als je niks mag doen buiten de deur, dan ga je je eigen huis pimpen. Sommigen gaan klussen, anderen gaan verhuizen en weer anderen maken een gezellige boel van hun eigen huis. Hoe gekker hoe beter, het plezier moet immers uit huis komen.

U Can’t Touch This – MC Hammer (1990)

Aanraken zit er niet meer in. En dus is MC Hammer wat accurater dan The Doors’ ‘Touch Me’. We zien vrienden en familie sullig naar elkaar zwaaien op anderhalve meter. Ondanks dat er veel covidbaby’s gaan komen in 2021, zal corona niet bepaald de boeken ingaan als een explosie van seksualiteit.

White Riot – The Clash (1977)

Of het kwam door coronaverveling of niet, na de zoveelste racistische moord in Amerika kwamen er opstanden in de zomer van 2020. Het was eigenlijk een herhaling van zetten uit 1977, toen dit nummer werd geschreven, maar helaas even nodig als toen. Hoewel de zin “And everybody’s doing just what they’re told to” ook kan worden uitgelegd dat we ons als makke lammetjes de les laten lezen door de overheid. Werd weer actueel op 24 januari 2021 toen Pegida-volk de stad Eindhoven sloopte.

You’ll Never Walk Alone – Gerry & the Pacemakers (1963)

Meest verbroederende lied dat er is en daarom zo passend bij deze tijd. NPO 3FM-dj Sander Hoogendoorn initieerde een actie om dit nummer tegelijk overal ter wereld te draaien op de radio. Het werd een groot succes. Dat Sander later zelf corona kreeg, mocht niet baten. Dat dit werd gekozen tot hét radiofragment van het jaar, mocht wel baten.