Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Net als afgelopen jaren, ben ik ook bij de verkiezingscampagne van 2022 weer op zoek gegaan naar échte campagnemuziek. Natuurlijk is ‘Daar is Sywertje’ ook een beetje politiek en worden er best wat campagnefilmpjes ondersteund met verrassende muziek (bijvoorbeeld deze onheilspellende tunes van de PvdA in Ouder-Amstel) maar dat maakt het nog geen typische campagnemuziek. Check hieronder mijn top-5 van 2022, en daaronder nog drie andere top-5’s.

Top-5 Gemeenteraadsverkiezingen 2022

  1. Speciaal voor Groep de Mos coverde Frans Ashwin het nummer van Donnie ft. René Froger. Hij maakte ‘Ik heb De Mos gestemd’ in plaats van ‘Ik heb die bon gepakt’. Zo mag je de muziek van gemeentepolitiek verwachten: wellicht geen grandioos niveau, wel een pakkende meezinger. Het nummer kreeg een clip nadat het de contest won van ‘Ik ga stemmen’. Helaas kwam er een relletje (what’s new?), want Donnie en Froger waren er niet van gediend, en nu is het nummer van internet afgehaald. Nou ja, je vindt ‘m hier nog. Eerder werd onder de klanken van het themanummer van James Bond (van David Arnold & Nicholas Dodd) de nummer 2 van Groep de Mos aangekondigd: Rita Verdonk. Check hier de hilarische video. Uitslag: De Mos bleef de grootste partij en groeide in zetels en percentage stemmen!
  2. Heerlijk nummer van Socialisten 010 met de prachtige lyrics “Wie weet er nou niet dat kapitalisten nooit werkelijk zeggen waarom ze bestaan?” … “Ze hebben de macht, die willen ze houden!” … “Kom socialisten, trek ten strijde!” Origineel van Bots uit 1976, maar deze remake is bijna net zo goed! Socialisten 010 wonnen 1%.
  3. Gebaseerd op ABBA’s ‘Money Money Money’ komt Partij Nieuw Laarbeek (PNL) met ‘Ronnie Ronnie Ronnie’ – vrij naar hun lijsttrekker Ronnie Tijssen. Saillant detail is dat in de vorige periode de PNL-wethouder van Financiën (money money money!) ontslag nam toen fractievoorzitter Ronnie tegen de kadernota stemde. Dankzij muziek of wethouder moest PNL helaas zetels inleveren.
  4. ‘Ik ga zwemmen, in Bacardi Lemon’ wordt ‘Ik ga stemmen, op Wakker Emmen!’ Wakker Emmen won 4 zetels en werd met afstand de grootste in Emmen.
  5. De doedelzak van Wijchen Lokaal, luister! Wijchen lokaal won een zetel.

Wil je meer? Vooruit, nog een paar toegiften:

  • “Wat zullen we stemmen?” van Lokaal Hellendoorn, luister! Lokaal Hellendoorn haalde met 13 zetels (+5) een absolute meerderheid!
  • Cranendonk Actief! Cranendonk Actief won één zetel.
  • Daisy Veenstra doet een stemoproep!

Top-5 vorige Gemeenteraadsverkiezingen

  1. Weet u nog? Begin 2018 waren we in de ban van De Luizenmoeder. PvdA Opsterland maakte hier dankbaar gebruik van en zong dit liedje in op de melodie van het nummer van Juf Ank.
  2. Het controversiële nummer ‘Blurred Lines’ werd gekozen door Rutte (zie deze video vanaf 9:30 minuten), die eerder al met ‘Viva La Vida’ een vreemde keuze had gemaakt. Vooral de zinsnede “You know you want it” werd gezien als een verkeerde attitude ten opzichte van seks. Check dit artikel in The Guardian (en dat was nog voor #metoo). Teflon Mark kwam er uiteraard prima mee weg.
  3. Velen vonden de uitslag van Baudet wat tegenvallen in 2018, maar hijzelf liet dat niet blijken op de Uitslagenavond in Amsterdam. “Mag die microfoon aan?” werd iconisch. Saillant maar mooi detail: op de achtergrond klonk de toepasselijke track ‘A Night To Remember’ van Shalamar.
  4. Jesse Klaver kwam in 2018 de overwinning claimen met ‘I Gotta Feeling’. Check de video hier. Erg creatief was het niet. Niet alleen omdat hij dat in 2017 ook al deed, maar ook omdat republikein Ted Cruz het eerder gebruikte, net als Job Cohen (2010) én Alexander Pechtold (2011).
  5. Yes, lekker typische Gemeenteraadsverkiezingen-muziek! De gemeente Steenbergen schreef zelf een liedje op de tekst van ‘Aux Champs Elysées’: ‘Heel Steenbergen Stemt’.

Meer voorbeelden van campagnemuziek? Check dit online magazine! Of check hieronder…

Top-5 campagnemuziek in Nederland

  1. Bob Fosko was de grootvader van de campagnemuziek, met verschillende zelfgemaakte tracks voor de SP. In het ebook besteed ik er zelfs een volledige pagina aan. Zijn meest iconische plaat is ongetwijfeld ‘Een mens is meer’. Omdat het een eigen productie was, past het natuurlijk perfect bij de partij en de verkiezingsthema’s. Het nummer is meeklapbaar en pakkend. Een dikke 10.
  2. Ik noemde Ruttes ‘Viva La Vida’ en ‘Blurred Lines’ al, maar Pechtold kan er ook wat van. D66 wilde zich als jongerenpartij positioneren en dat lukte goed qua verkiezingsuitslag. Om de overwinning van 2017 te vieren werd Sean Paul ft. Sak Noel & Salvi (2017) gedraaid. Sowieso stond Pechtold er erg ongemakkelijk bij op het podium, maar de tekst die je hoorde was wellicht nog erger: “You see that girl with the big tic tac (…) Head to the floor, girl!”
  3. Baudet koos in 2021 voor ‘Leef’ van André Hazes in zijn campagne. Het was goed gekozen in zijn eenvoud: Baudet speelde de hele campagne de corona-vrijheidskaart en dit nummer paste daar perfect bij.
  4. PvdA leidde in 2017 een grote verkiezingsnederlaag. Met enige zelfspot zette de dj van dienst het nummer ‘Waterloo’ op. Hadden ze afgekeken van het CDA, dat de verkiezingen daarvoor koos voor ‘Tubthumping’ met de passende tekst “I get knocked down” maar mét hoopvolle zin erna: “but I get up again”.
  5. Geert Wilders koos er regelmatig voor om ‘België’ van Het Goede Doel te gebruiken. De PVV-leider onderstreepte hiermee zijn standpunt dat Vlaanderen bij Nederland past. Henk & Henk waren er niet erg van gediend (zie hier op 34:40″ en dus stopte Wilders ermee). Overigens was dit CDA en PvdA ook overkomen met respectievelijk ‘De glimlach van een kind’ en ‘Rood’, zij werden op de vingers getikt door respectievelijk Acda & De Munnik en Marco Borsato.

Voorbeelden 1/2/4 behandel ik in deze video:

Top-5 campagnemuziek buitenland

  1. De koning van de campagnemuziek is Barack Obama. Als muziekfreak liet hij een nummer ontwikkelen: ‘Yes we can’ van will.i.am was raak. Hij wedde niet op één paard: ook tracks van Stevie Wonder, Bruce Springsteen en Aretha Franklin werden gebruikt. De nummers ademden optimisme en met de donkere artiesten dacht Obama bewust na over zijn doelgroep.
  2. In navolging van Raegan die ‘Born in the USA’ gebruikte en daarna ruzie kreeg met Springsteen, gebeurde Trump hetzelfde. Hij informeerde artiesten niet en zij waren stuk voor stuk verbolgen over het feit dat de republikein hun muziek gebruikte. Een lijstje van namen van artiesten die hierom boos waren: Tom Petty, Neil Young, Pharrell Williams, R.E.M., Phil Collins, Village People, Axl Rose, Queen, Leonard Cohen, Earth, Wind & Fire, George Harrison (erfgenamen), Pavarotti, Elton John, The Rolling Stones, Adele, Bruce Springsteen, Creedence Clearwater Revival en… 2Unlimited. Bent u er nog?
  3. Klassiekertje, maar wel een hele mooie. ‘Don’t Stop’ oogt wellicht als een veilige keuze, maar het nummer heeft alles wat de Amerikaanse kiezer toen nodig had. Het was nostalgisch (voelt als: vóór acht jaar Bush Sr. was alles beter, daar willen we naar terug), zonder dat het dit expliciet uitsprak. Daarnaast was het energiek en uptempo. Een lekkere meeklapper.
  4. May, de Brexit-premier die het allemaal niet voor elkaar kreeg gebokst, mocht als premier op de eigen partijconferentie een toespraak houden, en daar moest natuurlijk een opkomstliedje aan vooraf gaan. Dat ABBA’s ‘Dancing Queen’ werd gekozen was een beetje vreemd; dat ze vervolgens als een houten klaas ging dansen ook. Check de moves!
  5. Hillary Clinton wilde als kandidaat de vrouwentroef spelen en koos voor ‘When The Lady Smiles’ van Golden Earring. Inderdaad, Hollandsche glorie in de Amerikaanse presidentscampagne. Helaas hield het niet lang stand, want toen Amerikanen even de clip van Golden Earring erbij gingen zoeken, zagen ze dat er in die clip een non onheus wordt bejegend. En laat dat dan nou net niet de bedoeling zijn van Hillary’s muziekkeuze. Werd dus snel weer geschrapt.