Campagnemuziek per partij

Zoals hier verteld kan muziek een partij of partijleider kleuren. Politici laten zien dat ze ‘van het volk’ zijn door hun muziekvoorkeuren te delen. Zo vertelde Segers bij DWDD over het nieuwe U2-album, delen Kwint (SP) en Westerveld (GL) graag hun ervaringen van de gitarencoalitie, speelt Bontenbal orgel en weten we van Rutte en Baudet dat ze briefjes delen met klassieke luistertips. Hier zie je de favoriete liedjes van de huidige Kamerleden: soms duidelijk onderdeel van de permanente campagne en soms gewoon smaakvol. In onderstaand overzicht zie je per partij een overzicht van een aantal nummers die zij in het verleden hebben gebruikt.

VVD

 • VVD introduceerde campagnemuziek in Nederland met dixielandmuziek in de Wiegel-tijd.
 • Bij manifestaties richting de gewonnen Provinciale Statenverkiezingen van 1995 werd steevast Gordon met ‘We’ve got the power’ ingezet. VVD werd voor het eerst de grootste partij.
 • Toen Rutte in 2010 en 2012 de verkiezingen won en de grootste bleef, draaide hij Coldplays ‘Viva La Vida’ met daarin de niet erg passende tekst: “It was never, never an honest word, that was when I ruled the world”. Ook ‘Blurred Lines’ (gebruikt in 2018) bleek erg controversieel, zie bijvoorbeeld dit artikel in The Guardian. Later koos VVD veiliger met Jason Mraz en Bruno Mars.
 • Een mooie keuze vol zelfspot kwam in 2019 toen Rutte zijn tekst in het debat kwijt was en hij voor miljoenen kijkers riep om zijn politiek assistent Caroliene. Bij de uitslagenavond werd Rutte dan ook het podium opgeroepen onder de klanken van ‘Sweet Caroline’. Saillant: Obama had dit nummer ook veel gebruikt in zijn campagne en Caroline van der Plas claimde het ook bij haar campagnes.
 • Yeşilgöz gaat voor Hollandse meezingers. Zij gebruikte in de 2023-campagne ‘Geef mij nu je angst’ en op de uitslagenavond werd ‘Amalia’ van Wesly Bronckhorst gedraaid.

BBB

Caroline claimde haar grote verkiezingsoverwinning van 2023 dus onder de klanken van Sweet Caroline. In latere filmpjes zagen we bij de BBB ook de voorliefde voor het levenslied, wat in 2023 werd bevestigd toen Caroline van der Plas ‘Boer Harms’ zong. Eerder had ze al ‘The Sound of Silence’ gezongen.

SP

 • Een flauw maar gevat grapje bij de laatste verkiezingen waar Emile Roemer aan meedeed: ‘Rumour has it’ van Adele als opkomsttune, dat uiteraard klinkt als… In 2010 gebruikte de visionair ‘Bella Ciao‘, een Italiaans strijdlied dat in 2018 populair werd dankzij de serie La Casa de Papel.
 • Bob Fosko is ontegenzeggelijk de Nederlandse grandfather van de campagnemuziek. Hij maakte voor de SP een reeks prachtige nummers, on-Nederlands goed. Hieronder een paar voorbeelden, waarin heel duidelijk de campagnekoers werd uiteengezet (van stem tegen, naar stem voor), het socialistische gedachtegoed werd overgedragen en de lijsttrekker in het zonnetje werd gezet. Check ook deze spotify-playlist Het Beste van 50 Jaar SP.
 • Om terug te verlangen naar die goeie ouwe tijd sloot Marijnissen in 2023 haar speech af met de woorden: “Blijf niet mokkend aan de kant staan. Stel een daad en toon je moed. Laat je woede hand in hand gaan. Met het goede dat je doet”. Het komt van het nummer ‘Een mens is meer’. Extra mooi was dat na de speech, Fosko’s dochter (Ella Wonder) het nummer zong met een hedendaagse twist: “Doe mee, stem SP”. Fosko zou trots op haar zijn… Daarna zette de dj ook Bruce Springsteen op. De working class hero.
 • De jongerenafdeling van de SP heeft samen met Louisa Janssen (bekend van het TLC-programma ‘Onze Transgender Liefde’) met dit lied geëist dat de rente op studieschuld 0% blijft. “Leen, alsof het je laatste dag is”.

CDA

 • Geen partij waar zo gepassioneerd het Wilhelmus wordt gezongen aan het eind van ieder congres, als bij het CDA. Kijk hier tijdens het legendarische congres van 2010.
 • Onder de vlag van Jack de Vries gebruikte het CDA in 2006 ‘Glimlach van een kind’ in uitvoering van Acda en de Munnik. Resultaat? Artiesten stapten boos naar de Telegraaf.
 • Toen Balkenende in november 2006 wederom de grootste werd, werd hij toegeklapt onder de klanken van Roger Glovers ‘Love Is All’. Een goede uitslag boekte ook Buma in 2017 en hij klom het podium op onder de klanken van ‘Come Together’ van Echosmith.
 • Meest saillante keuze was er in 2012. Toen verloor CDA fors en draaiden ze Chumbawamba met ‘Tubthumping’. Hierin zit de passende tekst “I get knocked down”. Heerlijke zelfspot én hoop in de zin erna: “but I get up again”.
 • In 2021 maakte Henk Wijngaard een hertaling van zijn ‘Met de vlam in de pijp’ voor kandidaat Piet-Cees van der Wel: ‘Met Piet-Cees in Den Haag’. Zonder succes helaas, Piet-Cees kwam niet aan in Den Haag.
 • Bontenbal speelde in 2023 orgel, hij citeerde Froukje en hij draaide De Dijk (‘We beginnen pas’) – waar Huub van der Lubbe dan weer niet gecharmeerd van was.

PvdA

 • Bij de PvdA wordt gretig het socialistische strijdlied ‘De Internationale’ bezongen. Rottenberg schafte het in de jaren negentig af, maar na een bewogen congres in 2001 werd het plots weer ingezet. Het komt vaak terug, maar niet altijd even vlekkeloos.
 • Dat PvdA nooit werk heeft gemaakt van ‘Polonaise Hollandaise’ als campagnenummer is mij een raadsel na de polonaise van Job Cohen in Koffietijd
 • Op uitslagenavonden heeft PvdA patent op mooie keuzes. In 2012, na de overwinning van Samsom werd gekozen voor ‘Sky On Fire’ van de Utrechtse band Handsome Poets. Toen het in 2017 mis ging werd gekozen voor ‘Waterloo’. Leuk detail is dat de dj van die avond me via Twitter benaderde dat het echt een bewustje was.
 • Ook PvdA had in het verleden te maken met een mondige artiest. In 2006 liet Marco Borsato weten dat hij niet meer wil dat de partij zijn lied ‘Rood’ gebruikt.
 • In datzelfde jaar liet Wouter Bos een nummer produceren door Henny Vrienten en Junkie XL: ‘Neem Mijn Hand’.
 • In 2021, bij de NOS op 3-debatten, was er een minder gelukkige keuze. PvdA liet Ploumen opkomen met de lyrics “Who run the world? Girls!” van Beyoncé. Opmerkelijk, want PvdA had oorspronkelijk helemaal geen vrouwelijke lijsttrekker en toch spelen ze dan zo duidelijk te vrouwentroef. Ook saillant: Ploumen liep op bij het verkeerde nummer. Was het misschien een idee van de spindoctor?
 • In 2023 trad Naaz op bij het congres van GL/PvdA, werd later Jett Rebel (‘Stick Together’) gedraaid + geboekt en deelde Timmermans zijn favoriete playlist. Voor de nummer 2, Esma Lahlah, werd een eigen nummer geschreven waarbij ze figureert in de clip.
 • Timmermans zei hier dat hij hard gaat op Beyoncé (“Queen B”) en Taylor Swift. Bij Op1 werd hij overhoord over Swift en bleek hij eigenlijk geen nummer te kennen. Oeps…

PVV

 • Wilders gebruikte ‘België’ van Het Goede Doel, ongetwijfeld omdat hij graag wil dat Vlaanderen zich aansluit bij Nederland, maar Henk & Henk waren er niet erg van gecharmeerd (zie hier op 34:40”).
 • De twee meest glorieuze momenten voor Wilders en co. waren de 24 zetels in 2010 en de 37 zetels in 2023. Wilders liet zich in beide gevallen feestelijk ontvangen onder de klanken van Survivor ‘Eye of the Tiger’. Veel Nederlanders kennen dit nummer als opkomstnummer van Raymond van Barneveld. 

FVD

 • Thierry Baudet mailde ooit midden in de nacht naar alle Tweede Kamerleden dat ze een “enorme kutmuzieksmaak” hadden, met de toevoeging “wat is er met jullie aan de hand?”. Zie hier de mail. Dat hij graag mag spelen/poseren op zijn vleugel is intussen bekend. Ook is bekend dat hij Mark Rutte regelmatig briefjes toeschoof met klassieke luistertips (en vice versa).
 • In de campagne van 2021, waarin Forum voor Democratie pleitte voor vrijheid in de onvrije coronasamenleving, werd ‘Leef’ van André Hazes Jr. veelgebruikt en maakte Rapper Duncan een eigen nummer ‘Vrijheid’, dat werd omarmd door FVD. Als opkomsttune bij het NOS op 3-debat koos Baudet voor ‘Free as a bird’ van The Beatles. ‘Leef’ bleef later gebruikt worden op congressen.

 • Baudet nam met Lange Frans een remake op van ‘Het land van…’. Was het ooit het land van “Pim Fortuyn en Volkert van der G., het land van Theo van Gogh en Mohammed B.”, nu is dit het land van “Pim Fortuyn en Volkert van der G., het land van Theo van Gogh en Thierry B.”. Ook bezingt Lange Frans het kartel, terwijl Thierry B. op de piano speelt. Net als andere YouTube-video’s van Lange Frans is ook deze helaas offline gehaald.
 • In de laatste week van de 2023-campagne koos Baudet voor ‘Wind of Change’ (beelden). Later gebruikte Orban dit als tekst om Wilders te feliciteren. Saillant is dat het nummer werd gemaakt voor de val van ‘de muur’, om de verandering in Europa te onderstrepen. Er gaan zelfs geruchten dat de CIA achter dit nummer zit, om het anti-Ruslandsentiment in Europa aan te wakkeren.

D66

 • Natúúrlijk verkneukelen wij ons om Alexander Pechtold die opkomt op iets te hippe beats. In 2012 met Avicii, dat kon nog nét, maar ‘Trumpets’ in 2017 was echt dramatisch. Kijk hoe ongemakkelijk Pechtold wordt en luister naar de lyrics “You see that girl with the big tic tac (…) Head to the floor, girl (…) Rote your body cause me love how you spinning it. Make the TRUMPETS blow!”
 • In 2015 danste Pechtold de Macarena bij Lubach wat zo goed werd gewaardeerd dat hij het zelfs als campagnemuziek gebruikte en Telegraaf zijn overwinning zelfs het Macarena-effect noemde – wat hij zelf niet ontkende.
 • Kaag bracht volgens velen inhoud in de campagne en dus ook in het muzikale aspect, als opkomsttune bij NOS op 3. Zij koos voor een jazzplaat van Ibrahim Maalouf (een Libanees, de plek waar Kaag werkte als VN-gezant) met daarin een quote van Obama tijdens zijn historische verbindingsspeech in Havana (2016). Lees hier meer over die speech of hier het gedicht dat Obama aanhaalt. Was over nagedacht!
 • Rob Jetten gebruikte bij zijn campagneaftrap het nummer Bumaye – een track van Typhoon. Opvallend, want letterlijk betekent deze kreet “dood hem” (lees erover). In zijn speech had bij verwezen naar het nummer Wereld van Verschil van Typhoon & Bløf en later werd nog eens ‘Zandloper’ gedraaid (ook van Typhoon). Later in het NOSop3-debat gaf Jetten aan niet zoveel waarde te hechten aan de tekst van Bumaye – hij vond het een lekker strijdlied. Op de uitslagenavond gebruikte hij het ook weer.

50PLUS

Toen 50PLUS nog electorale rol van betekenis had, maakten ze eigen nummers zoals ‘Blijf van mijn poen af’ (let vooral op de spelfout op 1:34) van Ben Cramer of ‘Doe de krol’. Op de uitslagenavond in 2023 kwamen lokale lijstduwers Anita en Ed zingen

Anders nog?

 • Klaver gebruikte in zijn succesvolle campagne in 2017 ‘I gotta feeling’ van Black Eyed Peas. Het had alleen een wat vreemde bijsmaak omdat republikein Ted Cruz het gebruikte in zijn campagne, Job Cohen het in 2010 gebruikte en Pechtold in 2011 (Provinciale Statenverkiezing)..
 • Partij voor de Dieren liet in 2023 cabaretier Maria Kraaijkamp een eigen lied schrijven voor de partij: ‘Keer Het Tij’ (kijk hier). Iets minder geslaagd vind ik haar nummer ‘Vogeltje’ in hetzelfde filmpje.
 • De ChristenUnie kan je natuurlijk niet op een foutje betrappen: hun congres begon met “Loof de Heer, o mijn ziel, o mijn ziel, prijs nu Zijn Heilige Naam”.
 • Omtzigt koos na zijn overwinning (20 zetels in 2023) voor ‘Can’t Stop This Thing We Started’, een passend nummer van Bryan Adams.
 • Opvallend bij het NOS op 3-debat was dat SGP-leider Stoffer het Israëlisch volkslied koos midden in de oorlog met de Palestijnen.