Zoals hier verteld kan muziek een partij of partijleider kleuren. In dit overzicht zie je per partij een overzicht van een aantal nummers die zij in het verleden hebben gebruikt.
VVD
- VVD introduceerde campagnemuziek in Nederland met dixielandmuziek in de Wiegel-tijd.
- Bij manifestaties richting de gewonnen Provinciale Statenverkiezingen van 1995 werd steevast Gordon met ‘We’ve got the power’ ingezet. VVD werd voor het eerst de grootste partij.
- Toen Rutte in 2010 en 2012 de verkiezingen won en de grootste bleef, draaide hij Coldplays ‘Viva La Vida’ met daarin de niet erg passende tekst: “It was never, never an honest word, that was when I ruled the world”. Ook ‘Blurred Lines’ (gebruikt in 2018) bleek erg controversieel, zie bijvoorbeeld dit artikel in The Guardian. Later koos VVD veiliger met Jason Mraz en Bruno Mars.
- Een mooie keuze vol zelfspot kwam in 2019 toen Rutte zijn tekst in het debat kwijt was en hij voor miljoenen kijkers riep om zijn politiek assistent Caroliene. Bij de uitslagenavond werd Rutte dan ook het podium opgeroepen onder de klanken van ‘Sweet Caroline’. Saillant: Obama had dit nummer ook veel gebruikt in zijn campagne.
SP
- Een flauw maar gevat grapje bij de laatste verkiezingen waar Emile Roemer aan meedeed: ‘Rumour has it’ van Adele als opkomsttune, dat uiteraard klinkt als… In 2010 gebruikte de visionair ‘Bella Ciao‘, een Italiaans strijdlied dat in 2018 populair werd dankzij de serie La Casa de Papel.
- Bob Fosko is ontegenzeggelijk de Nederlandse grandfather van de campagnemuziek. Hij maakte voor de SP een reeks prachtige nummers, on-Nederlands goed. Hieronder een paar voorbeelden, waarin heel duidelijk de campagnekoers werd uiteengezet (van stem tegen, naar stem voor), het socialistische gedachtegoed werd overgedragen en de lijsttrekker in het zonnetje werd gezet.
- 2002/2003: ‘Een mens is meer’ met de iconische tekst “Stem voor, stem SP!”
- 2006: ‘Jan en alleman’ verwijzend naar lijsttrekker Jan Marijnissen
- 2008: ‘Nu SP’
- 2010: ‘Jij, Ik, Wij, SP’
- 2012: ‘Doe mee met de SP’
CDA
- Geen partij waar zo gepassioneerd het Wilhelmus wordt gezongen aan het eind van ieder congres, als bij het CDA. Kijk hier tijdens het legendarische congres van 2010.
- Onder de vlag van Jack de Vries gebruikte het CDA in 2006 ‘Glimlach van een kind’ in uitvoering van Acda en de Munnik. Resultaat? Artiesten stapten boos naar de Telegraaf.
- Toen Balkenende in november 2006 wederom de grootste werd, werd hij toegeklapt onder de klanken van Roger Glovers ‘Love Is All’. Een goede uitslag boekte ook Buma in 2017 en hij klom het podium op onder de klanken van ‘Come Together’ van Echosmith.
- Meest saillante keuze was er in 2012. Toen verloor CDA fors en draaiden ze Chumbawamba met ‘Tubthumping’. Hierin zit de passende tekst “I get knocked down”. Heerlijke zelfspot én hoop in de zin erna: “but I get up again”.
- In 2021 maakte Henk Wijngaard een hertaling van zijn ‘Met de vlam in de pijp’ voor kandidaat Piet-Cees van der Wel: ‘Met Piet-Cees in Den Haag’. Zonder succes helaas, Piet-Cees kwam niet aan in Den Haag.
PvdA
- Dat PvdA nooit werk heeft gemaakt van ‘Polonaise Hollandaise’ als campagnenummer is mij een raadsel na de polonaise van Job Cohen in Koffietijd…
- Op uitslagenavonden heeft PvdA patent op mooie keuzes. In 2012, na de overwinning van Samsom werd gekozen voor ‘Sky On Fire’ van de Utrechtse band Handsome Poets. Toen het in 2017 mis ging werd gekozen voor ‘Waterloo’. Leuk detail is dat de dj van die avond me via Twitter benaderde dat het echt een bewustje was.
- Ook PvdA had in het verleden te maken met een mondige artiest. In 2006 liet Marco Borsato weten dat hij niet meer wil dat de partij zijn lied ‘Rood’ gebruikt.
- In 2021, bij de NOS op 3-debatten, was er een minder gelukkige keuze. PvdA liet Ploumen opkomen met de lyrics “Who run the world? Girls!” van Beyoncé. Opmerkelijk, want PvdA had oorspronkelijk helemaal geen vrouwelijke lijsttrekker en toch spelen ze dan zo duidelijk te vrouwentroef. Ook saillant: Ploumen liep op bij het verkeerde nummer. Was het misschien een idee van de spindoctor?
PVV
- Wilders gebruikte ‘België’ van Het Goede Doel, ongetwijfeld omdat hij graag wil dat Vlaanderen zich aansluit bij Nederland, maar Henk & Henk waren er niet erg van gecharmeerd (zie hier op 34:40”).
- Het meest glorieuze moment voor Wilders en co. waren de 24 zetels in 2010. Wilders liet zich feestelijk ontvangen onder de klanken van Survivor ‘Eye of the Tiger’. Veel Nederlanders kennen dit nummer als opkomstnummer van Raymond van Barneveld.
FVD
- Thierry Baudet mailde ooit midden in de nacht naar alle Tweede Kamerleden dat ze een “enorme kutmuzieksmaak” hadden, met de toevoeging “wat is er met jullie aan de hand?”. Zie hier de mail. Dat hij graag mag spelen/poseren op zijn vleugel is intussen bekend.
- In de campagne van 2021, waarin Forum voor Democratie pleitte voor vrijheid in de onvrije coronasamenleving, werd ‘Leef’ van André Hazes Jr. veelgebruikt en maakte Rapper Duncan een eigen nummer ‘Vrijheid’, dat werd omarmd door FVD. Als opkomsttune bij het NOS op 3-debat koos Baudet voor ‘Free as a bird’ van The Beatles. ‘Leef’ bleef later gebruikt worden op congressen:
LEEF! #FVDCongres pic.twitter.com/zIRIcOw2P3
— Pepijn van Houwelingen (@PvanHouwelingen) November 26, 2022
- Baudet nam met Lange Frans een remake op van ‘Het land van…’. Was het ooit het land van “Pim Fortuyn en Volkert van der G., het land van Theo van Gogh en Mohammed B.”, nu is dit het land van “Pim Fortuyn en Volkert van der G., het land van Theo van Gogh en Thierry B.”. Ook bezingt Lange Frans het kartel, terwijl Thierry B. op de piano speelt. Net als andere YouTube-video’s van Lange Frans is ook deze helaas offline gehaald.
D66
- Natúúrlijk verkneukelen wij ons om Alexander Pechtold die opkomt op iets te hippe beats. In 2012 met Avicii, dat kon nog nét, maar ‘Trumpets’ in 2017 was echt dramatisch. Kijk hoe ongemakkelijk Pechtold wordt en luister naar de lyrics “You see that girl with the big tic tac (…) Head to the floor, girl (…) Rote your body cause me love how you spinning it. Make the TRUMPETS blow!”
- In 2015 danste Pechtold de Macarena bij Lubach wat zo goed werd gewaardeerd dat hij het zelfs als campagnemuziek gebruikte en Telegraaf zijn overwinning zelfs het Macarena-effect noemde – wat hij zelf niet ontkende.
- Kaag bracht volgens velen inhoud in de campagne en dus ook in het muzikale aspect, als opkomsttune bij NOS op 3. Zij koos voor een jazzplaat van Ibrahim Maalouf (een Libanees, de plek waar Kaag werkte als VN-gezant) met daarin een quote van Obama tijdens zijn historische verbindingsspeech in Havana (2016). Lees hier meer over die speech of hier het gedicht dat Obama aanhaalt. Was over nagedacht!
GroenLinks
- Klaver gebruikte in zijn succesvolle campagne in 2017 ‘I gotta feeling’ van Black Eyed Peas. Het had alleen een wat vreemde bijsmaak omdat republikein Ted Cruz het gebruikte in zijn campagne, Job Cohen het in 2010 gebruikte en Pechtold in 2011 (Provinciale Statenverkiezing)..
- Klaver kwam in 2021 bij het NOS op 3-verkiezingsdebat op met het nummer ‘I’m still standing’. Bijzondere keuze, want het nummer gaat over overleven in tijden van tegenspoed. De tekst gaat over een man die zijn zelfvertrouwen moet terugwinnen heeft na een pijnlijke echtscheiding. Had hij een nederlaag voorzien?
50PLUS
Toen 50PLUS nog electorale rol van betekenis had, maakten ze eigen nummers zoals ‘Blijf van mijn poen af’ (let vooral op de spelfout op 1:34) van Ben Cramer of ‘Doe de krol’.
Verder lezen? Lees hier de uitgebreide analyse van de opkomstmuziek op uitslagenavond 2012 en 2017 of het NOS op 3-debat in 2021.
Toevoegingen? politiek [at] campagnemuziek.nl