Opkomsttunes NOS op 3 verkiezingsdebatten

Behalve enkele nummers die ik op de homepage heb geplaatst, zoals een campagnelied van Henk Wijngaard of ‘Ik geef een nier voor geen Rutte IV’ zijn er weinig campagnenummers ontwikkeld in 2021. Tijdens de NOS op 3-verkiezingsdebatten in 2021 werden alle lijsttrekkers gevraagd om een opkomstnummer in te sturen. Dat deden ze en zo had ik weer wat moois om te analyseren. Goed om te weten: de debatten hadden als doelgroep de jongeren, dus wellicht dat dat de muziekkeuze een beetje beïnvloedde…

Dit zijn alle opkomsten (met dank aan Cas) en onder de video worden alle partijen/lijsttrekkers geanalyseerd door mij:

Ik analyseer ze hieronder per partij:

D66: Ibrahim Maalouf – Una Rosa Blanca (2019)

Ik begin met D66 want Kaag had een prachtige muziekkeuze. De jazzplaat van Ibrahim Maalouf (een Libanees, de plek waar Kaag werkte als VN-gezant) bevat een quote van Obama tijdens zijn historische verbindingsspeech in Havana (2016). Lees hier meer over die speech of hier het gedicht dat Obama aanhaalt. Hieronder lees je de teksten van Obama die werden gebruikt in het nummer ‘Una Rosa Blanca’.

Coltivo una rosa blanca
In his famous, in his most famous poem
José Martí made this offering of friendship and peace
To both his friend and his enemy
Today, as the President of the United States of America
I offer, the Cuban people, el saludo de paz

GroenLinks: Elton John – I’m still standing (1983)

Bijzondere keuze van Jesse Klaver. Hij kiest voor Elton John (wellicht vanwege inclusiviteitsoogpunt?), maar ‘I’m still standing’ is opmerkelijk omdat het gaat over overleven in tijden van tegenspoed. De tekst gaat over een man die zijn zelfvertrouwen teruggewonnen heeft na een pijnlijke echtscheiding. Zou de Koeman-blunder hem zo diep zitten dat hij het gevoel heeft dat er iets rechtgezet moet worden?

FVD: The Beatles – Free as a bird (1994)

The Beatles is altijd een mooie keuze, ook als het een wat atypisch nummer is (het nummer werd na Lennons overlijden door de George, Paul en Ringo gemaakt, waarbij een demotape van John Lennon het uitgangspunt was). Baudet gaf bij Ruud de Wild al aan dat hij het zo’n mooi nummer vond. Baudet koppelt de thematiek slim aan zijn standpunt over de corona-aanpak.

PvdA: Beyoncé – Run the world (girls) (2011)

Ploumen speelt hiermee wel erg duidelijk de vrouwen-kaart (gelukkig koos ze niet voor ‘When the lady smiles’, lees hier waarom) en dat is opmerkelijk voor een partij die eigenlijk voor de zoveelste keer in de geschiedenis een man als lijsttrekker wilde. Wist je trouwens dat het nummer een sample was van ‘Major Lazer’ (3 mannen)? Dat Ploumen (zie filmpje bovenaan) per ongeluk opliep bij Hoekstra’s nummer, toonde dat ze zelf ook niet erg veel gevoel had bij de plaat.

VVD: Jason Mraz – Look for the good (2020)

Prettig nummer dat, zoals de titel al doet vermoeden, enkel positiviteit uitstraalt (“Look for the good in everything“). Je kan er niet echt tegen zijn. Past wel bij de veilige campagne van de VVD. Opvallend is dat Jason Mraz biseksueel en veganistisch is. Probeert Rutte stiekem de inclusieve kaart te spelen?

SGP: Andrea Bocelli – Amazing Grace (2011)

Mooie keuze, werd voor het eerst gezongen door John Newton, een Brit die werkte op slavenschepen. Hij was politicus en streng-religieus. Hij schreef in dit nummer  hoe god hem hielp ondanks dat hij een ellendeling was als slavendrijver. Saillant: Obama zong dit nummer bij de uitvaart van dominee en senator Pinckney, die omkwam tijdens de schietpartij in een kerk in Charleston (2015).

SP: DJ Paul Elstak – Rainbow high in the sky (1995)

https://www.youtube.com/watch?v=ReAHUstLPmo

Marijnissen koos voor hét Nederlandse happy hardcore-althem. Bijzonder voor een linkse partij die een groot verhaal te vertellen heeft en een rijk verleden heeft op het gebied van campagnemuziek. Het nummer heeft weinig inhoud, behalve dan dat een regenboog staat voor de brug tussen hemel en aarde. Maar of de SP dat wil? Nou ja, DJ Paul Elstaks ‘Kind van de duivel’ was nog ongepaster geweest.

Bij1: Alicia Keys – Underdog (2020)

Populair nummer over een underdog. Het gaat over iemand die laag in de maatschappij staat, iemand waar mensen niet veel van verwachten. Maar juist deze persoon kan ons wel eens positief verrassen… Past erg goed bij het verhaal van Sylvana.

JA21: Johnny Cash – I won’t back down (2000)

Johnny Cash coverde hier Tom Petty in zijn prachtige American Recordings. Het nummer is een anthem voor vastberadenheid, bijvoorbeeld vaak gebruikt na 9/11, en daarmee een passend nummer voor JA21. Saillant is dat Petty in het verleden niet toestond dat George W. Bush het nummer gebruikte voor zijn presidentscampagne in 2000, en stonden de nabestaanden van Petty het niet toe dat Donald Trump het gebruikte voor zijn presidentscampagne in 2020.

CDA: Tiësto ft. Nicola Hitchcock – In my memory (2002)

Weinigzeggend dancenummer uit het begin van Tiësto’s carrière. Zou Hoekstra verwachten dat zijn carrière net zo voortvarend zal gaan als die van Tiësto? Of was de tekst, zie onder, wellicht een geheime boodschap aan Liselotte?

That summer, we talked endlessly
Always, about everything
(…)
We argue, constantly
Disagree, about everything
Distance, nothing new for me

Volt: Nightcrawlers – Push the feeling on (1995)

Wederom een tamelijk weinigzeggend dancenummer en dat is jammer voor een partij die voor het grote publiek nog ingekleurd moet worden. Wel slim dat niemand de tekst verstaat (check bijvoorbeeld deze video) waardoor je ook niks fout kan doen.

PvdD: Sepultura – Refuse/Resist (1993)

Mensen die 6 maart naar Matthijs Gaat Door (kijk!) hebben gekeken, weten dat deze keuze een eigenhandige keuze was van Ouwehand. Zou ze de tekst ook politiek toepasbaar vinden?

War is created
No man’s land
What is this shit?!
Refuse, Resist

ChristenUnie: U2 – One (1992)

Populair nummer, maar politiek gezien een erg veilige keuze. Bekend was dat U2 in grote crisis zat en dat dit nummer de band uit deze crisis hielp. Zou Segers vinden dat z’n partij door Rutte III in crisis zit en moet dit hun ommekeer worden?

Denk: Rag’n’Bone Man – Human (2016)

Prachtig nummer, maar wel opvallend voor een politicus. Azarkan laat hiermee zijn nederigheid zien, omdat we afhankelijk zijn van zaken die hoge machten bepalen:

Some people think I can solve them
Lord heavens above
I’m only human after all, I’m only human after all
Don’t put the blame on me
(…)
I’m only human, I make mistakes