Campagnemuziek in 2012

De verkiezingen 2012 werden – net als in 2017 – geframed door media als een tweestrijd, al klopte dat deze keer wel. Omdat Samsom het RTL-debat zo goed deed (en Roemer zo slecht), schoot PvdA omhoog in de peilingen en was dat hét alternatief voor de rechtse regering Rutte I die we net hadden gehad, waar Rutte de premierbonus tegemoet zou zien. 

Qua reclamefilmpjes was het wederom niet erg spectaculair en zeker niet op muzikaal gebied, omdat er geen bekende muziek werd gebruikt (ongetwijfeld te duur). SP had een eigen campagnenummer gemaakt (kijk) en in de video van ChristenUnie zat een soort van ‘We Are The World’-achtig eigen campagnenummer in verwerkt (kijk). Ik vrees niet voor herhaling vatbaar… De video die het meest bleef hangen was de gezinsfilm van de PvdA (kijk). Niet vanwege de muziek, maar omdat Samsom die na z’n echtscheiding als een boomerang terug kreeg. 

VVD: Coldplay – Viva La Vida (2008)

Dan de verkiezingsavond. VVD won met het spectaculaire aantal van 41 zetels en speelde ‘Viva La Vida’ af toen Rutte de overwinning kwam claimen. Het was een beetje net zo’n misser als Trump later met Fortunate Son, want in een campagne waar Rutte als leugenaar werd weggezet draaide VVD doodleuk bovenstaand Coldplay-nummer met hierin deze tekst: “It was never, never an honest word, that was when I ruled the world”. Oeps… Nou ja, de stemmen zijn toch al binnen en het was gewoon een lekker opzwepend nummer, toch?

PvdA: Handsome Poets – Sky On Fire (2012)

Samsom en zijn PvdA hadden ook een eclatante overwinning en behaalden 38 zetels. Zij vierden dit met ‘Sky On Fire’. Een veilige, energieke en ook wel mooie keuze van een Nederlandse band die al bekend was geworden dankzij de Olympische Spelen van 2012 waar ze dé tune waren van de Nederlandse sporters.

SP – Doe mee met de SP (2012)

PVV werd derde maar daar werd geen muziek gesignaleerd. Jammer, bij een eerdere verkiezing had Wilders zich laten onthalen met de klanken van de klassieker ‘Eye of the Tiger’, maar nu was er dus geen muziek. SP dan maar, zij haalden evenveel zetels (15) en ‘vierden’ dat met hun eigen nummer die we net al bespraken. 

CDA: Chumbawamba – Tubthumping (2012)

De christendemocraten verloren fors (uitslag: 13 zetels) en gaven dat een passend muzikaal gevolg: ‘Tubthumping’ van Chumbawamba kwam uit de speakers met de passende tekst “I get knocked down”. Heerlijke zelfspot én hoop in de zin erna: “but I get up again”. Raar dat mensen pas in 2017 over bumor spraken…

D66: Avicii – Levels (2011)

Okay, het was iets minder gênant dan in 2017, maar toen D66 in 2012 twee zetels won en op 12 uitkwam, werd Pechtold onthaald met Avicii’s ‘Levels’. De enige tekst in het nummer is: “Oh, sometimes I get a good feeling, yeah. Get a feeling that I never, never, never, never had before, no no. I get a good feeling, yeah” – en dat past natuurlijk prima bij de overwinning. Alleen de degelijke Pechtold die met zo’n hip dancenummer opkomt, het voelde ietwat wat onwennig…