2023, het jaar dat de verkiezingen er eindelijk weer eens écht toe deden. En als het spannende verkiezingen zijn, dan is er veel campagnemuziek. Denk maar eens terug naar de jaren zeventig… Op deze pagina heb ik de muziek uit 2023 gebundeld.
- De aftrap was van Caroline van der Plas, begin september, toen we nog dachten dat ze wel eens de grootste kon worden… Zij zong The Sound of Silence – waarmee ze wilde zeggen: luister eens wat meer naar elkaar! Ze probeerde zichzelf profileren als kwetsbaar, onderscheidend en dichtbij. Wie deed dat toch eerder? Ja, natuurlijk Hugh Grant in Love Actually onder begeleiding van de Pointer Sisters, maar ook Obama die een vermoorde donkere dominee eerde door Amazing Grace te zingen. Obama noem je normaal gesproken natuurlijk ook in één adem met Van der Plas…
- Een vervolg kwam er in de vorm van ‘Boer Harms’. Van der Plas zou tevens bij de Bevers in Ahoy een boerenmedley doen, maar dat voelde niet goed vanwege de gebeurtenissen in Rotterdam. Volgens Johan Derksen lag het vooral aan haar zangkwaliteit. Laat ik daar maar eens geen mening over vormen 🙂
- Leuk is dat Harry Wesselink is overgestapt van CDA naar BBB. Zong hij 2,5 jaar geleden nog over Wopke (“met Wopke in de gloria wint glansrijk ‘t CDA”), nu is ‘Carolientje’ zijn nummer (“Carolientje wordt de baas”). Is zijn overstap een voorspelling voor de verkiezingsuitslag?
- Wij gaan naar het CDA. Nieuwbakken CDA-leider Bontenbal kan er wat van: hij speelde orgel tijdens een campagnebezoek aan een kerk. Zijn manier om authentiek over te komen en de gelovige achterban te verbinden. Niet voor niets zei hij eerder al op de CDA-site: “ik ben een protestant met een katholiek hart” – wat dat ook moge zijn. Spekkie naar het bekkie van de traditionele CDA-kiezer!
- Tijdens Bontenbals eerste speech citeerde hij Froukjes klimaatnummer ‘Groter dan ik’.
- Na Bontenbals speech op het CDA-congres van 23 oktober klonk “We beginnen pas” van De Dijk. Om maar te zeggen: we komen eraan. Huub van der Lubbe gaf later aan dat De Dijk zich “zeker niet” schaart achter het CDA-gedachtegoed. Aan het begin van het congres had overigens (traditiegetrouw) het Wilhelmus geklonken.
CDA wordt op vingers getikt door zanger/dichter De Dijk, zoals PvdA ooit problemen had met Marco Bosato i.v.m. gebruikt liedje Rood. Rock- en popmuziek gebruiken voor campagnes politieke partijen is komen overwaaien uit VS (bv. Fleetwood Mac voor Clinton, Springsteen voor Obama). pic.twitter.com/nEvRc6vutC
— Hubert Smeets (@hubertsmeets) October 28, 2023
- In de categorie missers plaatste Baudet vol trots een tweet dat de band Vandenberg zou optreden op Forum Outside (het Forum-festival). De gitarist rectificeerde dat direct: de band komt helemaal niet, alleen de zanger komt. En die zanger is in de jaren tachtig uit de band gegooid en zingt ook niks van het repertoire. De tweet is inmiddels verwijderd. Lees verder.
- De ChristenUnie kan je natuurlijk niet op een foutje betrappen: hun congres begon met “Loof de Heer, o mijn ziel, o mijn ziel, prijs nu Zijn Heilige Naam”.
- Bij het congres van GroenLinks/PvdA lieten ze zangeres Naaz zingen uit eigen werk. Saillant is dat het niet gestreamd mag worden. Als je de livestream bekijkt, zie je een zwart scherm tijdens het optreden. Het toont de gevoeligheid: ongetwijfeld wil Naaz niet worden gezien als de huisartiest van de partij.
- Na de speech van Timmermans werd ‘Stick Together’ van Jett Rebel gedraaid. Om maar te zeggen: wij zijn samen!
- Om te laten zien dat hij ‘van het volk’ is, deelde Timmermans (naar goed Amerikaans gebruik) zijn playlist. Met veel Springsteen, democraat in hart en nieren.
- Voor de PvdA/GL-kandidaat Esmah Lahlah is een eigen nummer gemaakt door de Tilburgse volkszanger Benno van Vugt. Zelf was ze enthousiast over het lied en figureerde ze in de clip.
- Marijnissen sloot haar speech op 23 september af met (voor SP’ers) iconische woorden: “Blijf niet mokkend aan de kant staan. Stel een daad en toon je moed. Laat je woede hand in hand gaan. Met het goede dat je doet”. Het komt van het nummer ‘Een mens is meer’ van Bob Fosko – grootvader van de Nederlandse campagnemuziek. Vrijwel iedereen kent de “Stem voor, stem SP”-reclame nog wel. Extra mooi was dat na de speech, Fosko’s dochter (Ella Wonder) het nummer zong met een hedendaagse twist: “Doe mee, stem SP”. Fosko zou trots op haar zijn… Daarna zette de dj ook Bruce Springsteen op. De working class hero.
- De jongerenafdeling van de SP heeft samen met Louisa Janssen (bekend van het TLC-programma ‘Onze Transgender Liefde’) met onderstaand lied geëist dat de rente op studieschuld 0% blijft. “Leen, alsof het je laatste dag is”. Wat mij betreft een briljante campagneplaat: pakkend qua melodie, goede boodschap en het gaat viral!
- Partij voor de Dieren liet cabaretier Maria Kraaijkamp een eigen lied schrijven voor de partij: ‘Keer Het Tij’ (kijk hier). Iets minder geslaagd vind ik haar nummer ‘Vogeltje’ in hetzelfde filmpje.
- PvdD heeft – voor de liefhebbers van harde gitaarmuziek – een overzicht gemaakt welke band bij welke kandidaat past.
- Rob Jetten gebruikte bij zijn campagneaftrap het nummer Bumaye – een track van Typhoon. Opvallend, want letterlijk betekent deze kreet “dood hem” (lees erover). In zijn speech had bij verwezen naar het nummer Wereld van Verschil van Typhoon & Bløf. Later in het NOSop3-debat gaf Jetten aan niet zoveel waarde te hechten aan de tekst van Bumaye – hij vond het een lekker strijdlied. Op de uitslagenavond gebruikte hij het ook weer.
- Bij de volgende congresspeech (op 21 oktober) draaide D66 wederom Typhoon na de speech: dit keer ‘Zandloper’.
- ‘Born This Way’ zingt D66-kandidaat Carline van Breugel. Met het nummer van Lady Gaga, een anthem in de LHBTQI+-gemeenschap, laat ze zien dat zij dé kandidaat is voor mede-queers.
- Volt koos voor ‘The moment’ van Remme na hun congres van 23 september.
- Ondertussen wordt Aant Jelle Soepboer – mede door zijn muzikale voorkeur – in de extreemrechtse hoek geduwd.
- Sinds Van Baarle met de scepter zwaait bij DENK, wordt er onder hun debatfragmenten spannende muziek gemonteerd: voorbeeld en voorbeeld.
- Over effectbejag gesproken: Wybren van Haga gebruikt niet alleen Eye of the Tiger om zijn kandidaten bekend te maken (wie deed dit toch eerder?), maar deelt ook gretig een AI-filmpje van Klaus Schwab die “own nothing, be happy” zingt omdat velen claimen dat dat zijn doel is. Factcheck: nee, dat is niet zo.
- De nummer 3 van BVNL voert op geheel eigen wijze campagne, onder de klanken van Lindemann’s Steh Auf. Lindemann, die eerder dit jaar werd beschuldigd van misbruik…
- Eerder in 2023 had Thierry Baudet aan een nummer meegewerkt over de cancelcultuur.
- In de laatste week koos Baudet voor ‘Wind of Change’ (check de beelden). Later gebruikte Orban dit als tekst om Wilders te feliciteren. Saillant is dat het nummer werd gemaakt voor de val van ‘de muur’, om de verandering in Europa te onderstrepen. Er gaan zelfs geruchten dat de CIA achter dit nummer zit, om het anti-Ruslandsentiment in Europa aan te wakkeren.
- Geen échte campagnemuziek maar toch noemswaardig: Harry Vermeegen zong het nummer “Hé hé Den Haag – gaan we nog wat doen vandaag?”
Op uitslagenavond waren dit de nummers die werden gekozen:
- PVV: Survivor – Eye of the tiger (ook ‘Het is stil aan de overkant’ werd gezongen).
- VVD: Wesly Bronckhorst – Amalia
- NSC: Bryan Adams – Can’t Stop This Thing We Started
- D66: Typhoon – Bumaye
- BBB: Sweet Caroline (gezongen door Van der Plas zelf)
- 50+: Anita & Ed – Chinees Indisch Restaurant (live)
In de debatten van NOS op 3 kiezen alle lijsttrekkers een eigen opkomstlied. Dit was 2021, dit zijn ze in 2023:
- Ouwehand: Wende – Dit is alles
- Bikker: Fleetwood Mac – Don’t Stop
- Omtzigt: Carl Orff – Carmina Burana
- Timmermans: Bruce Springsteen – Born To Run
- Baudet: La bohème, Act I – Questo Mar Rosso
- Jetten: Typhoon – Bumaye
- Van der Plas: Jim McCann – Danny Boy
- Yeşilgöz: André Hazes – Geef mij je angst
- Olf: Labrinth – Mount Everest
- Stoffer: Israëlisch volkslied (!)
- Dassen: Empire of the sun – Walking on a dream
- Bontenbal: Beautiful Day – Queen
- Marijnissen: SP-jongeren ft. Louisa Jansen – Leen
- Haga: Bella Ciao
- Eerdmans: Murray Head – One Night in Bangkok
In Amerika is de verkiezingsstrijd dankzij een countryzanger trouwens ook al losgebarsten. Lees er hier over! En thank God… de eerste rel is er ook al. Eminem wil niet dat een republikeinse kandidaat zijn muziek gebruikt.