2023

Wat gebeurt er allemaal in 2023? De campagnes moeten nog écht losbarsten, maar ik heb alvast wat eerste campagnemuziek verzameld:

  • Caroline van der Plas zong begin september The Sound of Silence – waarmee ze maar wilde zeggen: luister eens wat meer naar elkaar! Ze wilde zichzelf hiermee profileren als kwetsbaar, onderscheidend en dichtbij. Wie deed dat toch eerder? Ja, natuurlijk Hugh Grant in Love Actually onder begeleiding van de Pointer Sisters, maar ook Obama die een vermoorde donkere dominee eerde door Amazing Grace te zingen. Obama noem je normaal gesproken toch al in één adem met Caroline.
  • Over effectbejag gesproken… sinds Van Baarle met de scepter zwaait bij DENK, wordt er onder hun debatfragmenten spannende muziek gemonteerd: voorbeeld en voorbeeld.
  • Ook nieuwbakken CDA-leider Bontenbal kan er wat van: hij speelde orgel tijdens een campagnebezoek aan een kerk. Zijn manier om authentiek over te komen. Spekkie naar het bekkie van de traditionele CDA-kiezer!
  • Na Bontenbals speech op het CDA-congres van 23 oktober klonk “We beginnen pas” van De Dijk. Om maar te zeggen: we komen eraan. Aan het begin van het congres had (traditiegetrouw) het Wilhelmus geklonken.
  • Marijnissen sloot haar speech op 23 september af met (voor SP’ers) iconische woorden: “Blijf niet mokkend aan de kant staan. Stel een daad en toon je moed. Laat je woede hand in hand gaan. Met het goede dat je doet”. Het komt van het nummer ‘Een mens is meer’ van Bob Fosko – grootvader van de Nederlandse campagnemuziek. Vrijwel iedereen kent de “Stem voor, stem SP”-reclame nog wel. Extra mooi was dat na haar speech, de dochter van Fosko (Ella Wonder) het nummer zong met een nieuwe twist: “Doe mee, stem SP”. Fosko zou trots zijn… Daarna zette de dj Bruce Springsteen op. De working class hero.
  • Rob Jetten gebruikte bij zijn campagneaftrap het nummer Bumaye – een track van Typhoon. Opvallend, want letterlijk betekent deze kreet “dood hem” (leeserover). In zijn speech had bij verwezen naar het nummer Wereld van Verschil van Typhoon & Bløf. Zou de stagiair per ongeluk het verkeerde nummer hebben aangezet?
  • Born This Way’ zingt D66-kandidaat Carline van Breugel. Met het nummer van Lady Gaga, een anthem in de LHBTQI+-gemeenschap, laat ze zien dat zij dé kandidaat is voor mede-queers.
  • Volt koos voor ‘The moment’ van Remme na hun congres van 23 september.
  • Mis je Mark Rutte al? Via AI zong hij in 2023 het nummer ‘Brabant’ .
  • In Amerika is de verkiezingsstrijd dankzij een countryzanger trouwens ook al losgebarsten. Lees er hier over! En thank God… de eerste rel is er ook al. Eminem wil niet dat een republikeinse kandidaat zijn muziek gebruikt.